La  JOVES AL PROGRAMA DE LA MARI PAU     

Dijous, 21 d'Octubre de 1999

 

El dijous dia 21 d'octubre de 1999, al programa de la Mari Pau, Crònica d'avui, hi havia una participació molt especial la Joves Xiquets de Valls estava invitada a la participació en el programa aportant el dia dia de la nostra colla.

Reproducció fidel de la xarla i pas a pas de l'estada al local de la Joves.

Mari Pau      Xavi      Climent     Gormaz      Marta

 

 

Aquest diumenge se celebra a Valls la fira de Santa Úrsula, una diada castellera de llarga tradició, el Xavi Abad anat a Valls a veuran els preparatius i connectem amb ell ràpidament...                             

Xavi Bona Tarda:

Hola Bona tarda com esteu? estic al carrer Gassó a Valls al local de la Colla Joves Xiquets de Valls i en aquests moments estan assajant els mes menuts, perquè avui es Santa Úrsula i aquest diumenge hi ha castells aquí a Valls.

Això es lo que venim buscant aquests pròxims minuts, tenim els mes petits que estan fen aquest assaig i desprès parlarem amb la Marta una noia rosa que està a punt de pujar i jo el que voldria es que el Sr. Joan Climent que es historiador .......

Xavi, Xavi, Xavi jo et voldria preguntar abans de saludar el Sr. Climent si tu havies pogut ajudar a pujar a algun castell ?     Et veia venir  la veritat es que no m'he  atrevit a pujar-ne cap per que això es complicat s'ha de començar de ben petit i un ja està força granadet com per intentar-ho...

8maripau3.jpg (18390 bytes)

El Sr. Joan Climent sap moltes coses perquè es historiador.. Bona tarda, Bona tarda, breument Sr. Climent d'on be aquesta tradició tant important de Valls pels castells ?   Primer de tot voldria dir una cosa, no soc historiador, soc un aficionat a l'historia i per mi  ja m'és vàlid.

La tradició be del segle passat pràcticament  200 anys es aquí d'on parteix l'afició castellera  Vallenca i aparti de l'època moderna que son els anys 70 ja be la floridura de totes les colles castellers que avui dia coneixem.

12climentjoan.jpg (24522 bytes)

Avui he pogut donar una volta per Valls aquest matí, i ens hem adonat que hi ha la presencia dels castells un monument dedicat a les dues colles que sou aquí a Valls, correcte correcte crec que va ser el segon monument desprès del de Vilafranca

en memòria a aquells antics castellers del segle passat que gràcies a ells avui existim.

Al carrer de la Cort, estem molt a prop de la Plaça del Blat on aquest Diumenge novament es tornaran aixecar castells, una plaça realment entranyable....

Si si molt entranyable aquí des de que es va començar aixecar castells fins a l'època actual s'han fet els grans castells una de les places castelleres de tota la vida juntament amb la de Vilafranca i la Plaça de Tarragona.

I aquesta rivalitat d'on be ? que passa amb la colla vella la colla joves ? Clar aquesta pregunta es molt maca ja que molta gent no coneix massa perquè això no be d'ara sinó que be de començaments del segle IXX fins ara a partir d'aquí comença la dualitat de les colles Vallenques a través de la Colla Menestrals

que avui son els nostres descendents i la colla Pagesos que seria la Vella, a partir d'aquí la rivalitat es de fet polític lliberals contra absolutistes o carlistes i apartar d'aquí arrenca tot fins el dia d'avui cosa que avui pràcticament la política no existeig.

Son les explicacions del per que tenim castells de fet una tradició que s'ha estes per tot el territori català, podem parlar d'unes seixantena de colles ? Quasi be 59 0 60 no vindrà d'una ara.

Molt be Sr. Climent Gràcies. Gràcies a vosaltres.

Mes coses des del local d'assaig tenim el seu cap de colla un senyor el senyor Tomàs Guzmán, Gormaz... Gormaz jo vaig bategen de nou a la gent perdoni. fa 30 anys que puja els castells ? jo vaig començar el 71 i fins ara ja pujava de petit d'enxaneta. Tenen un local d'assaig realment gran...4 plantes ?

Deu ni do, Deu ni do, amb una sala molt alta i molt maca per pogué assajar castells molt importants. Estem al barri antic de Valls veiem una sala del local social  important ... a mi lo que mes m'agrada d'aquest local es el pati on tenim la palmera que es el símbol de la Colla Joves.

La sala de dins esta feta per els assajos d'hivern en cas de pluja i també l'aprofitem per concerts i per altres activitats socials.

També tenen vostès una colla de grallers de fet escola de Grallers això es nou aquí ? Dons mira no enguany celebrem el 20è aniversari

 

Hem vist aquestes fotos antigues aquest retrats una mica resumeixen la seva historia vostès diuen que venen dels Menestrals del 1805 Si senyor això en nostre historiador Sr Climent ha anat rebuscant la nostra historia i sembla que venim dels menestrals

10cap.jpg (16754 bytes)

 

 

 

Comentem com funciona un assaig per exemple que estem veien ara mateix amb els mes menuts de la colla... Dons si ara mateix estan assajant el pom de d'alt lo que es el cinc en aquest cas per Santa Úrsula volem fer el cinc de nou que volem descarregar per que encara no hem pogut descarregar 

Quina preparació han de tenir els nanos per fer aquestes construccions ? Sobre tot han de ser àgils i que no tinguin por i molta valentia, be ja ho diuen quatre paraules Força Equilibri Valor i Seny i això es una veritat com un temple.

A mi m'he agradaria a veure si podem entrevistar algun d'aquest joves de la Colla Joves Xiquets de Valls .. Marta vine cap aquí. Quants anys tens tu ? 11 Fa molt poca estona estaves a l'escola hi has vingut ràpidament cap aquí... si Molt be jo se que la Mari Pau et vol fer una pregunta..

Hola Marta hem sents ? si com estàs ? be Tu quina posició ocupes ? de dosos Hi Ha tradició castellera a casa teva ? si Qui es casteller a mes a mes de tu ? el meu avi i el tiet Que fan els dosos ? aguantar l'aixecador i l'enxaneta Molt be Marta moltes gràcies.

Que passarà diumenge recordem que es podrà veure pel canal 33 a partir 1/4 de quatre de la tarda que esteu assajant ? Nosaltres estem assajant el cinc de nou el quatre de nou que es un castell que l'hi tenim moltes ganes i també el dos de vuit. Molt be això es decideix a ultima hora ? 

Això ens ho parlem desprès de l'assaig del divendres a la nit Dons molt be avui coneixem com funciona una colla de castellers per això hem volgut venir a Valls avui diada de Santa Úrsula i recordin que el diumenge festa castellera aquí a Valls .

Agraïm que hagin volgut estar aquí mentre estan fen l'assaig que per ells suposo es important i que tinguin molta sort el diumenge en la celebració de la fira de Santa Úrsula. Moltes gràcies el Sr. Gormaz també al Sr. Climent a la Marta i també a tota la colla que hi ha en aquest local.

8maripau3.jpg (18390 bytes)

.

Totes aquestes fotografies NO es poden reproduir per cap mitjà escrit, electrònic, web, sense l'autorització del seu autor i del seu origen: www.jovesxiquetsdevalls.com   -    WEB DE LA JOVES XIQUETS DE VALLS

senyera.gif (7620 bytes)

 

[ Activitats Culturals ]

.