.

L'APADRINAMENT DELS CASTELLERS D'ALÇADA 

JOVES XIQUETS DE VALLS

 

Colla

JOVES XIQUETS DE VALLS

antigament  COLLA DELS MENESTRALS existent a finals del segle XVIII

(Documentada el 1805)

                                                           

Creu de Sant Jordi 1993

El dissabte 12 de  juny de 1999 vàrem fer l'apadrinat dels  nostres  " castellers d'alçada " els quals van ser batejats amb els noms de "El Menestral, La Roser i el Muxarrillo" .  En   aquest  apadrinament  van participar  l'UNIÖ  D'ANELLES   DE  LA FLAMA de la ciutat. Col·laboraren el la festa mitjançant la participació de la Mulassa i  dos gegantons.  Una vegada acabada  la   diada  els  vàrem  fer  entrega  d'una  placa   commemorativa. Els   padrins no  podien  ser  cap  més  altres  que   els  Gegants  de  la  Ciutat  de Valls, acompanyats   del    En   aquest  apadrinament  van participar  l'UNIÖ  D'ANELLES   DE  LA FLAMA de la ciutat. Col·laboraren el la festa mitjançant la participació de la Mulassa i  dos gegantons.  Una vegada acabada  la   diada  els  vàrem  fer  entrega  d'una  placa   commemorativa. Els   padrins no  podien  ser  cap  més  altres  que   els  Gegants  de  la  Ciutat  de Valls, acompanyats   del    En   aquest  apadrinament  van participar  l'UNIÖ  D'ANELLES   DE  LA FLAMA de la ciutat. Col·laboraren el la festa mitjançant la participació de la Mulassa i  dos gegantons.  Una vegada acabada  la   diada  els  vàrem  fer  entrega  d'una  placa   commemorativa. Els   padrins no  podien  ser  cap  més  altres  que   els  Gegants  de  la  Ciutat  de Valls, acompanyats   del    En   aquest  apadrinament  van participar  l'UNIÖ  D'ANELLES   DE  LA FLAMA de la ciutat. Col·laboraren el la festa mitjançant la participació de la Mulassa i  dos gegantons.  Una vegada acabada  la   diada  els  vàrem  fer  entrega  d'una  placa   commemorativa. Els   padrins no  podien  ser  cap  més  altres  que   els  Gegants  de  la  Ciutat  de Valls, acompanyats   del  Robafaves ( gegant  centenari ) i la Gegantona. Uns vallencs de molta alçada i els més representatius de la ciutat.

L'acte va ser oficial amb la; participació de l'Alcalde de Valls, Sr. Jordi Castells, el  qual  va adreçar  unes paraules i ens  va  oferir una   placa en record  de l'esmentada commemoració.   La festa  es va  compondre  d'una  cercavila inicial. La sortida  fou a les 7 hores de la tarda del nostre local social, al Carrer Gassó, continuant  pel carrer  de  St. Antoni  i Plaça del Blat.  Allí davant l'Ajuntament, ens esperaven els gegants de la ciutat junt amb el Robafaves i la Gegantona, moment en què es conegueren.  Es  va  fer  l'acte   protocol·lari  amb  la presència, com hem dit més amunt,  del nostre Alcalde Jordi Castells. Un cop  realitzades unes ballades, els Gegants de la Ciutat es retiraren  a  casa  seva i,   la resta dels elements van continuar carrer de  la   Cort   amunt fins arribar a la Plaça del Pati.   Per  tardança  de  tot el  protocol fou anul·lada la visita al  Monument   als   Xiquets  de  Valls, on els   nostres  Castellers d'Alçada havien de fer també una salutació.  Al   Pati  es féu el final de festa i de la cercavila.

Aquesta festa fou molt participativa i concorreguda.  Anava  dirigida  principalment  a   tota la canalla de Valls i comarca la qual fou obsequiada, a més, amb xocolatada i coca. El fet que la nostra Colla tingui  aquests Castellers d'Alçada vol dir que som la primera colla castellera en tenir uns "gegants castellers", i no ho diem tot encara. Dins del món geganter tenim el gegant més original ja que el nostre casteller porta un xiquet a les espatlles i aquesta configuració és única.

El perquè dels noms que la Colla Joves Xiquets de Valls li ha posat , es força senzill. Simplement forma part dels noms que els nostres avantpassats  havien  portat  anteriorment.   ( Colla dels Menestrals, La Roser, La Nova, Xiquets de Valls La Muixerra, Joves ),  d'aquesta manera tot queda en família. Els Castellers d'Alçada de la Colla Joves Xiquets de  Valls  van uniformats  amb  la  "camisa de color vermell",  faixa negra, pantalons  blancs.  

Tothom sap que la colla es va uniformar el 29 de juliol de 1930  portant la camisa vermella, que en definitiva són els colors de  l'Escut  de  Valls.  Aquesta  Colla amb el nom de "NOVA" , la  va estrenar.  

Més  tard quan aquesta   agrupació li van posar el  nom de "MUIXERRA",  va  ratificar els colors " Distintivo: camisa encarnada i pantalones blancos, los colores de la ciudad ". Avui  continuem amb  la mateixa tònica, el color vermell de la ciutat de Valls

A partir d'ara aquests   nous fitxatges engrandiran la Colla i participaran en aquells actes que l'entitat dictamini i que,  a més, siguin  invitats a  col·laborar en altres organismes, etc. Aquest dia i per  aquesta  festa  del  bateig   dels  nostres "gegants", l'ESCOLA DE GRALLERS  Colla JOVES XIQUETS DE VALLS  va estrenar una música composta per la pròpia Escola i dirigida per la Srta. Victòria Onieva,  titulada  "La balladeta dels Castellers";   música que vàrem poder sentir forces  vegades  durant  la   diada  i que  recomanem  a  qui  no l'hagi  escoltat. És molt enganxosa, Enhorabona. Hem de felicitar al Sr. Joan Mª Mestres (l'etern baix quasi bé, de tos els castells)  per  aquesta  bona pensada  que va tenir l'any passat de fer aquests "Castellers d'Alçada", la qual va ser exposada a la Junta de l'Entitat i aprovada per la mateixa.  Animem a tots els castellers i simpatitzants de la nostra Colla que a més de venir a fer castells que és el principal motiu, aportin idees, iniciatives, suggerències,   col·laboracions,  etc. per tal de fer d'aquesta  Colla una  Entitat   més gran en que tothom s'ho senti seu.  Hem de dir amb lletres grans   que  aquesta  celebració  entra  dins  dels  actes del XXè  Aniversari  de l'ESCOLA DE GRALLERS  Joves  Xiquets  de  Valls,  que  a  partir  d'avui  i  fins  el juny del 2000 aniran fent activitats les quals s'anunciaran de manera que es vagin produint.

crònica i  fotos:
Joan Climent i Ferré
Valls, a 30.06.1999

.

Aquests Documents NO es poden  reproduir per cap  mitjà escrit, electrònic, web, sense  l'autorització del seu autor i del seu origen:  www.jovesxiquetsdevalls.com   -    WEB  DE LA JOVES XIQUETS DE VALLS

senyera.gif (7620 bytes)

 

[ Activitats Culturals ]

.